top of page

Pop-up De Luxe: Spojení gastronomie a designu

Aktualizováno: 28. 10. 2023

Vzpomínku na Expo 58 v podobě menu o 13ti chodech podávaném v původní restauraci De Luxe tvořilo inovativní a vzdělávací centrum Umumum přes půl roku. Spolu s Ones Concept tak nabídli nezapomenutelný zážitek, kde se snoubila gastronomie s designem.





Expo 58 a československá gastronomie


Světová výstava v roce 1958 v Bruselu, Expo 58, byla mimořádnou událostí, která přilákala více než 41 milionu návštěvníků z celého světa. Téměř 15 000 pracovníků strávilo tři roky budováním tohoto rozsáhlého areálu, kde se prezentovalo nad čtyřicet zemí. A uprostřed tohoto mezinárodního shonu Československo vyhrálo zlatou medaili za nejlepší pavilon. Zde vznikla i noblesní restaurace De Luxe, kde šéfkuchař Florián Zimmerman představil světu to nejlepší z české kuchyně.


Vítězný pavilon byl po výstavě převezen a znovu postaven v Letenských sadech v Praze, kde se stal hrdým symbolem našeho národního dědictví a byl zařazen na seznam UNESCO.


Právě v něm se na základě původních dochovaných receptur odehrál pop-up De Luxe - současný pohled na tehdejší gastronomii a design. Kreativní šéfkuchaři Ambiente, Jirka Horák, František Skopec a Tomáš Valkovič, zaštítění vzdělávacím centrem Umumum, tak vyjádřili obdiv právě Floriánu Zimmermanovi a jeho týmu a spolu s Ones Concept tak v původním pavilonu vytvořili jedinečnou atmosféru, která nebyla jen cestou časem, ale hlavně oslavou kreativity v gastronomii a designu.




„Od začátku jsme věděli, co touhle večeří chceme říct. Měli jsme se od čeho odrazit, ale zároveň jsme si neurčili žádné hranice”


Jiří Horák, Ambiente



Český design zpět v restauraci De Luxe


Interiér večera vznikl ve spolupráci s Ones Concept a díky zapojeným designérům a značkám měli návštěvníci večeře nezapomenutelný zážitek. Nešlo jen o estetiku, šlo o vytvoření prostředí, které by s respektem k tradici připomnělo návštěvníkům osobitou atmosféru Expa 58, ale zároveň přineslo moderní a svěží pohled.





Ones Concept pro tuto příležitost oslovil přední české designéry a značky a spolu se Studiem Mindset představil limitovanou edici nádobí De Luxe, díky které si kousek tohoto jedinečného okamžiku můžete užít i u sebe doma.


Dobovou atmosféru navodily sklenice, dekorace a svítidla Studia Dechem, objekty slovenské sklářky Mila Zila a umělce Jiřího Krejčiříka, doplňky z dubového masivu značky Javorina a nábytek Studia Karlen.


Prostor pavilonu provoněl interiérový parfém studia Perfumed Prague, který vznikl v limitované edici přímo pro pop-up De Luxe.





„Plánování, přípravy a tvorba ve spolupráci s designéry trvaly více než půl roku. Tvořilo se kousek po kousku, a tak jsme si výsledek neuměly představit úplně do detailu – ale pak jsme v ten večer usedly ke stolu, rozhlédly jsme se a viděly, že všechno do sebe krásně zapadá.“


Elena Janota, Ones Concept



Design v každém soustu


Kaviár na mramorové kostce, rustikální šálky z kolekce Stone Age Studia P3L1 skrývající zrnka pohanky a kornoutky s paštikou nebo vývar germini na perleťovém podtácku.


Eleně s Michaelou z Ones Concept se podařilo překvapit při každém chodu. Z nemalé části i díky tomu, že interiér a doplňky De Luxe pop-upu byly jedinečné - od limitované edice nádobí a interiérových vůní po dobové vintage doplňky a nábytek.



„Mým oblíbeným kouskem, na který jsem hrdá, je oranžová miska od Studia Mindset. Vypadá ještě líp, než jsem očekávala.”


Elena Janota, Ones Concept



Limitovaná edice De Luxe


Yana Pavlenko ze studia Mindset vytvořila pro Ones Concept a tento večer unikátní limitovanou edici minimalistického, ale odvážného nádobí De Luxe.


Porcelánové podnosy a misky s mramorovým, perleťovým nebo žíhaným efektem umně kontrastovali s podávanými chody - ať už šlo o plzeňský karbonát nebo o francouzský dezert krém karamel.




Vůně Dě Luxe


S Perfumed Prague pak Ones Concept připravili limitovanou interiérovou vůni, která návštěvníky provázela celým večerem. Tóny dubu, modřínu, lípy, jasanu, vína a černého rybízu tvoří jemný a nevtíravý podkres pro dokonalý interiér.




Dobový a moderní design


Dobové funkcionalistické židle z kovu a bílé kůže, vintage objekty pocházející z počátků šedesátých let a minimalistické vázy Bandaska od studia Dechem, které byly stěžejním motivem každého stolu, společně tvořily okouzlující zátiší. Prahu na horizontu jakoby přenesli o pár dekád nazpět časem, ale s moderním komentářem.





“Chtěly jsme aby hosty večerem provázela jména a značky ze světa českého designu. Aby podobně jako Expo 58 i pop-up De Luxe plnil svojí edukativní funkci. Návštěvníci tak měli možnost vidět umělecké objekty Jiřího Krejčeříka a Ludmily Žilkové, doplňky z dubového masivu výrobce Javorina a nábytek Studia Karlen nebo mačkaný porcelán od studia G. Benedikt 1882.”


Michaela Juřenčáková, Ones Concept




Zažijte pop-up De Luxe u sebe doma


Prohlédněte si celou De Luxe kolekci limitek, vintage a oslovených umělců, designérů a značek online nebo ve Ones Concept Design Store na pražském Újezdě.


A ať už půjde o stálá jména z Ones Concept sortimentu nebo o unikát ve formě limitované edice De Luxe a vintage objektů, nechte u sebe doma ožít kus příběhu, který ukázal, jak může být spojení gastronomie a designu silné a inspirující.


Navštivte nás na adrese Újezd 1, Praha!




DSC_0869.jpg
Buďte u toho s námi!

První brunch ve Ones, to si nemůžete nechat ujít!

1st Brunch in Ones! Be the part of it!

We are community of likeminded people with passion for all things design.

bottom of page